Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 16:51 - Какво е „разкриване” и защо е важно?
Автор: sekslgbt Категория: Забавление   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.12.2013 16:52


 Терминът „разкриване” (от англ. coming out; още „аутване” или дори „признаване” – бел. прев.) се използва, за да опише няколко аспекта от житейския опит на лесбийките, гей мъжете и бисексуалните хора: самоосъзнаването на еднополовите влечения; споделянето с някого или някои за тези влечения; широкото разкриване на еднополовите влечения; и идентифицирането с общността на лесбийките, гей мъжете и бисексуалните хора. Много хора се колебаят дали да се разкрият, поради риска от сблъсък с предразсъдъците и дискриминацията. Някои предпочитат да пазят идентичността си в тайна; някои предпочитат да се разкрият при ограничени обстоятелства; някои предпочитат да се разкрият по много публични начини.

  image
Разкриването често е важна психологическа стъпка за лесбийките, гей мъжете и бисексуалните хора. Изследванията показват, че позитивната нагласа спрямо собствената сексуална ориентация и интегрирането й в живота на личността подпомагат благосъстоянието и психичното здраве. Тази интеграция често включва разкриването на собствената идентичност пред другите; може да бъде свързана и с участие в гей общността.

Възможността за дискутиране на собствената сексуална ориентация с други хора повишава и възможността за обществена подкрепа, която е решаваща за психичното здраве и благосъстояние. Както за хетеросексуалните, така и за лесбийките,
гей запознанства и бисексуалните хора е полезна възможността да споделят живота си и да получават подкрепа от семейството, приятелите и познатите. Ето защо не е изненадващо, че нехетеросексуалните, които чувстват, че трябва да прикриват сексуалната си ориентация, съобщават по-често за проблеми с психичното здраве, отколкото лесбийките и гей мъжете, които са по-отворени. Прикритите нехетеросексуални могат дори да страдат по-често от проблеми с физическото здраве.

image
На каква възраст хомо- и бисексуалните юноши трябва да се разкрият?

Няма лесен или абсолютен отговор на този въпрос. Рисковете и ползите от разкриването са различни за младежите при различни обстоятелства.   
Някои млади хора живеят в семейства, където подкрепата спрямо сексуалната им ориентация е ясна и стабилна; те могат да се сблъскат с по-малко рискове при разкриването си, дори в ранна възраст. Тези, които живеят в по-малко подкрепяща среда, са изправени пред повече рискове, свързани с разкриването. Всички млади хора, които се разкриват, могат да се сблъскат с предразсъдъци, дискриминация или дори насилие в училище, в социални групи, на работното място и в религиозните си общности. Подкрепата на семейството, приятелите и училището са важни буфери срещу негативното влияние на тези преживявания.  



Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sekslgbt
Категория: Забавление
Прочетен: 4223
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930